Strawberry-Rhubarb Pie

Strawberry-Rhubarb Pie

Aardbeien en rabarber gaan hand in hand, net als appels en rozijnen, banaan en cocos, karamel en zout.. Het is een van die dingen waar je van houdt of niet en ik ben een groot fan.

Een oud gezegde luid: April doet wat ‘ie wil en dat blijkt weer eens waar te zijn, want “Sometimes it snows in April”.

Om het weer buiten te vergeten kun je nu de lente proeven in deze prachtige, heerlijke aardbei-rabarber vlaai!

Ingrediënten

Vulling

  • 250gr rabarber
  • 400gr aardbeien
  • 150gr suiker (naar smaak aapassen)
  • 30gr maïzena
  • 50ml water
  • 1tsp kaneel
  • paneermeel of broodkruim

Deeg

Merengue

  • 4 eiwitten
  • 100gr suiker

Deeg

Volg de instructies hier

Verwarm de oven voor op 180°C.

Haal het deeg uit de kom en rol het uit tot een cirkel die groot genoeg is voor je vlaaipan. Leg het deeg in de vorm en gebruik je deegrol om het overtollige deeg af te “snijden”. Prik een paar gaatjes in de bodem met een vork, zodat luchtbellen kunnen ontsnappen. Laat dit 10 minuten rijzen terwijl je de vulling maakt.

Maak de aardbeien en de rabarber schoon en snijd de rabarber in stukken van 1cm. Stop de aardbeien in een steelpan met 50ml water en de suiker, breng dit langzaam aan de kook. Voeg een beetje vocht aan de maïzena toe en maak een pasta. Voeg dit toe aan de aardbeien en kook dit zachtjes door, ongeveer 4 minuten tot het een siroop wordt. Haal het pannetje van het vuur en schep de rabarber er doorheen.

Bedek de bodem met broodkruim, zodat het alle overtollige vocht kan opnemen. Voeg dan de vulling toe en bestrijk de rand met melk of ei. Tijd om te bakken! Bak de vlaai 20-25 minuten tot de rand goudbruin is en de vulling borrelt. Haal de vlaai zo snel mogelijk uit de vorm door hem ondersteboven op een bord te draaien en weer om te draaien op een taartrek. Wees voorzichtig als je het bord er weer af haalt, omdat er geen deeg op de vlaai zit zal de vulling plakken en het deeg wat minder stevig zijn. 

Terwijl de vlaai nog aan het afkoelen is kun je de merengue maken. Klop de eieren tot ze schuimig zijn en voeg dan langzaam de suiker toe. Klop de eiwitten stijf en maak er dan toefjes van op de afgekoelde vlaai. Nu kun je het even onder de gril zetten in de oven, of je gebruikt een brander om de merengue een beetje kleur te geven.

Laat de vulling nu minstens een uur opstijven in de koelkast, als je je kunt beheersen tenminste.. Ik kon dat natuurlijk niet, daarom is de vulling nog wat vloeibaar.

Happy Baking!Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.