Munchday: Disco Biscuits

Munchday: Disco Biscuits

A shortbread cookie with caramel, chocolate and Smarties. They were the highlight of my pre- and middleschool (and maybe even in highschool.. maybe..) lunches: disco biscuits!

I had almost forgotten about them, until I found them in a supermarket in Denmark. This in combination with my holiday weekend in Legoland completed the childhood nostalgia. Then I thought to myself: I need to make these! After some experimenting and brainstorming this is the final result!

Ingredients

Crust

 • 250 gr flour
 • 50 gr powdered sugar
 • 125 gr cold butter
 • 1 egg
 • splash of milk

Caramel

 • 50 gr dark castersugar
 • 50 gr butter
 • 1 can of sweetened condensed milk

Topping

 • 200 gr milk chocolate
 • 50 gr dark chocolate
 • M&M’s or Smarties

Sift the flour and powdered sugar in a large bowl and cut the cold butter into chunks. Knead the butter through the flour, until it resembles breadcrumbs. Add the egg and knead it until just combined. Add more milk if it’s too dry and more flour if it’s too wet. The dough is done once it’s just combined and smooth. Don’t knead too long or the crust will be chewy instead of nice and flakey.

 

Bestuif je werkoppervlak met bloem en druk het deeg plat tot een dikke schijf. Pak het deeg in in plasticfolie en laat het 30 minuten rusten in de koelkast. Vet kleine vormpjes van 10 cm in en bestuif deze met bloem. Bestuif je werkvlak nogmaals met bloem en rol het deeg uit tot een dikte van ongeveer 0.5cm. Steek vormpjes uit die net iets groter zijn dan de vlaaivormpjes. Druk het deeg goed in de vorm en snijd dan het overtollige deeg weg. Gebruik een vork om gaatjes in de bodem te prikken, zodat stoom kan onstnappen. Leg er een stuk bakpapier op en zet de vormpjes 30 minuten in de vriezer om te rusten. Verwarm de oven voor op 180°C.

Vul de bodems met bakbonen (keramisch of gedroogde bonen) en bak deze 10 minuten. Verwijder het bakpapier en de bonen en bak de bodem nogmaals 5-10 minuten tot de bodems bruin kleuren. Laat de ze volledig afkoelen.

  

Smelt de boter met de suiker in een pannetje en roer snel tot de suiker volledig is opgelost. Voeg de gecondenseerde melk toe en roer met een garde tot je een egale kleur hebt. Blijf roeren tot het mengsel begint te koken. LET OP! Het smeltpunt van suiker is 186°C! Boven deze temperatuur gaat de suiker karameliseren, zorg er dus voor dat je het mengsel niet aanraakt met je handen. Blijf constant roeren met je garde, je merkt dat het mengsel al wat dikker wordt. Als je karamel de dikte heeft bereikt zoals op de laatste foto, dan is het dik genoeg. De karamel zal nog wat dikker worden als het afkoelt.

Giet een dun laagje karamel in je afgekoelde koekbodems. Als je karamel al te ver is afgekoeld, zoals bij mij, dan kun je de karamel voorzichtig op een laag vuur opwarmen.

Smelt de melkchocolade au bain marie of in een magnetron bestendig bakje in intervallen van 30 seconden bij 600w. Giet de chocolade over de karamel. Smelt dan de pure chocolade en trek lijntjes op je chocolade. Maak er een mooi motiefje in met een satéprikker. Druk dan een aantal M&M’s of Smarties in de chocolade.

Happy Baking!Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.