Appelmoes

Appelmoes

Appelmoes werd vroeger gemaakt voor de winter, omdat het goed te bewaren is. Het werd al gemaakt in de middeleeuwen, toen er nog niet zo veel mogelijkheden waren om voedsel te bewaren.  Appels werden gekookt met suiker of honing, fijngeroerd en in potten bewaard. Het hoge suikergehalte voorkwam dat er microben in konden groeien en zo konden de appels gegeten worden lang nadat het appelseizoen voorbij was.

In Nederland wordt appelmoes vooral gegeten met frietjes. De klassieke combo is dan ook “kip patat en appelmoes”, wat voornamelijk wordt gegeten door kinderen. Gelukkig is het makkelijk te maken en heb je slechts 30 minuten nodig.

Ingrediënten

  • 1 kg moesappels
  • scheutje citroensap
  • 100 ml water
  • 1 vanillestokje
  • 100 gr suiker (naar smaak)
  • snufje kaneel (optioneel)

Vul een kom met koud water en een flinke scheut citroensap. Schil de appels en verwijder de klokhuizen, snijdt ze dan in blokjes en gooi ze in het water. Het water met citroensap zorgt ervoor dat de appels niet bruin worden.

Neem ongeveer 100ml van het citroenwater en giet de appels af. Doe de appels met het water in een pan, snijdt het vanillestokje open en haal het merg eruit. Voeg dit toe aan de appels. Doe een deksel op de pan en kook de appels ongeveer 15 minuten. Roer af en toe.

Haal het vanillestokje uit de appels en gebruik een staafmixer, blender of keukenmachine om appelmoes te maken. Als je gladde appelmoes wilt, dan kun je de appels door een zeef halen.

Nu kun je de suiker toevoegen. De hoeveelheid is afhankelijk van de zuurtegraad van je appels en je persoonlijke smaak. Ik gebruikte ongeveer 70 gram. Je kunt ook een snufje kaneel toevoegen voor een extra smaaksensatie. Steriliseer een glazen pot door er heet water in te gieten. Vul de glazen pot met de nog warme appelmoes, draai de dop erop en zet de pot ondersteboven terwijl het afkoelt. De appelmoes kun je ongeveer 3 weken in de koelkast bewaren.

Geniet van je zelfgemaakte appelmoes met Huisgemaakte Friet en KFC Filet Bites voor een moderne variant van kip patat en appelmoes!

Happy Cooking!



1 gedachte over “Appelmoes”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.