Abrikozenvlaai

Abrikozenvlaai

Valt het op dat ik van vlaaien houd? Heel erg zelfs.. Gelukkig staat mijn gedeelte van Nederland hierom bekend! Dit keer deel ik een oude favoriet: Abrikozenvlaai. Het is simpel, het is heerlijk EN het is oranje, jeweetwel, onze nationale kleur!

Ingrediënten

Vulling

  • 500 gr gedroogde abrikozen
  • 500 ml water
  • 2 el suiker
  • 3 tl maïzena

Of

  • 1 kg verse abrikozen
  • kokend water in een grote pan
  • 3 tl maïzena
  • 60 gr suiker
  • citroensap

 Deeg

Gedroogd

2016-05-08 17.27.462016-05-08 17.33.27

Week de gedroogde abrikozen in het water met de suiker, minimaal 12 uur.

Kook de abrikozen in het water, ongeveer 10 tot 15 minuten. Maak een papje van de maïzena en wat water en meng dit door de abrikozen. Gebruik een staafmixer of keukenmachine om ze te pureren en laat het afkoelen.

Vers

Snijd de abrikozen in kwarten en verwijder de pit. Doe de abrikozen in een grote pan en voeg de suiker toe. Als je een beetje meer bite wilt, kun je ongeveer een derde van de abrikozen opzij zetten om later toe te voegen. Zet ze op middelhoog vuur zodat de suiker begint op te lossen in het sap. Schep een paar lepels sap eruit en voeg dit toe aan de maïzena. Wanneer de abrikozen bijna koken, voeg je het zetmeelmengsel toe en roer je tot je een dikke abrikozenpasta hebt. Haal de pan van het vuur en voeg de abrikozen toe die je opzij gezet hebt. Laat afkoelen tot gebruik.

Deeg

Volg de instructies hier.

Verwarm de oven voor op 180°C.

   

Vul de vlaai met de abrikozen.

Op naar het raster! Omdat ik een “luie” bakker ben en veel vlaaien bak, heb ik een vlaairaster aangeschaft om tijd te besparen. Nu rol ik het deeg in de juiste dikte en tot de juiste grootte uit en rol ik het over het raster. Wat overblijft is een mooi egaal vlaairaster.

Maak de rand van de vlaai vochtig met melk of water en leg het rooster erop.

2016-05-08 18.32.542016-05-08 18.42.03

Tadaa! Helemaal mooi en authentiek. Als je geen vlaairaster hebt, is iedere andere vorm ook goed! Wees creatief! Probeer iets moois dat je ergens zag! Maak een simpele toeslag! Zorg wel dat er genoeg ruimte is zodat de stoom kan ontsnappen.

Nadat je je uitgeleefd hebt met de toeslag maak je de bovenkant nat met water of melk en besprenkel je met grove suiker.

Bak de vlaai 20-25 minuten tot de korst goudbruin is en de vulling borrelt. Haal de vlaai zo snel mogelijk uit de vorm voor hem om te keren op een bord en weer om te keren op een taartrooster om af te koelen.

Happy Baking!

2016-05-08 20.40.47



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.