Bokkenpootjes
Een bokkenpootje is een koekje dat zijn naam dankt aan zijn vorm en uiterlijk. Het bestaat uit twee amandel meringues die aan de uiteinden in chocolade zijn gedompeld. De twee koekhelften werden aan elkaar geplakt met abrikozengelei maar tegenwoordig wordt vooral botercreme gebruikt. Dat recept deel ik vandaag met jullie.
De bokkenpoot komt van origine uit de bakkerij van Jan Pieter Schellema van de bakkerij Schellema en zonen uit Tuitjenhorn. Het verhaal gaat dat er vroeger op de begraafplaats bij de kerk en het patronaatsgebouw jaarlijks over de overledenen werd gewaakt door middel van een traditioneel Tuitjehornse gewoonte; banket eten. Jan Pieter heeft de receptuur voor de inmiddels bekende bokkenpoot ooit in opdracht van de lokale dominee bedacht, de bokkenpoot staat symbool voor de poten van de duivel; het eten van een bokkenpootje zou de herdachte overledenen beschermen tegen het kwaad in het hiernamaals.
Biscuit
- 200 g eiwit
- 225 g suiker
- 1 snufje zout
- 175 g amandelpoeder
- 75 g poedersuiker
- 1 vanillestokje
- 40 g bloem
- 3 el geschaafde amandelen
Verwarm de oven voor op 180 ºC. Klop de eiwitten, suiker en een snufje zout tot stijve pieken. Meng het amandelpoeder met de poedersuiker. Halveer het vanillestokje in de lengte, schraap het merg eruit en meng door de bloem. Spatel het amandel-poedersuikermengsel door het eiwit en zeef het bloem-vanillemengsel erboven. Spatel voorzichtig door elkaar en schep het beslag in een spuitzak met glad spuitmondje. Spuit bokkenpootjes op een met bakpapier beklede bakplaat en bestrooi ze met amandelen. Bak de bokkenpootjes circa 15 minuten in de oven en laat ze afkoelen.
Banketbakkersroom
- 1 vanillestokje
- 250 ml melk
- 50 g suiker
- 2 eidooiers
- 1 el bloem
Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap het merg eruit. Breng in een pan de melk met het vanillemerg, het uitgeschraapte stokje en de helft van de suiker aan de kook. Roer de eidooiers met de rest van de suiker los en roer de bloem erdoor. Meng een scheutje melk door het eimengsel en schenk terug in de pan. Roer goed door en verwijder het vanillestokje. Breng de banketbakkersroom aan de kook en laat op laag vuur garen. Laat de banketbakkersroom afgedekt afkoelen.
Botercrème
- 250 g zachte boter
- 60 g poedersuiker
- 250 g banketbakkersroom
Draai de boter met de poedersuiker luchtig en roer de banketbakkersroom erdoor. Schep de crème in een spuitzak. Spuit op de platte kant van de helft van de koekjes botercrème en druk er voorzichtig een koekje tegenaan.
Garneren
Smelt pure chocolade en doop de bokkenpootjes erin, zodat aan beide uiteinden een laagje chocolade zit.
Bewaar de bokkenpootjes in een luchtdichte container op een koele plek.