Sint Pannekoek

Sint Pannekoek

Vrolijke Sint Pannekoek! Sint Pannekoek? Inderdaad!

Sint Pannekoek is een Nederlandse pseudo feestdag op 29 november. Het werd voor het eerst geïntroduceerd in 1986 in een stripboek van “Jan, Jans en de kinderen”. Opa en de kinderen hadden geen zin om groenten te eten, dus verzon opa een nep-feestdag genaamd Sint Pannekoek, waarbij de familie pannekoeken bakt en met een pannekoek op hun hoofd wachten tot vader thuiskomt, waarna ze hem een vrolijke en gezegende Sint Pannekoek wensen.

 

Deze pannenkoeken mogen op iedere dag van het jaar gegeten worden natuurlijk, maar op Sint Pannekoek heb je geen andere keuze! Iedere dag is Sint Pannekoek, als je wil.

 

Ingrediënten

  • 700 gr bloem
  • 2 eieren
  • 1 L melk
  • Snufje zout
  • Boter of olie
  • Spek en kaas, appel en kaneel, blauwe bessen of een andere smaak die je lekker vindt

img_9575img_9577

Zeef 600 gram bloem in een kom en voeg 750 ml melk en de eieren toe. Klop tot er een glad beslag ontstaat zonder klontjes. Het beslag is dik genoeg als je de strepen van de garde ongeveer een seconde in het beslag ziet staan. Als het te dik is voeg je wat melk toe en als het te dun is voeg je wat bloem toe. Doe dit in kleine beetjes, anders krijg je een enorme stapel pannekoeken. (Niet dat wij dat erg vinden).

Nu kun je je favoriete smaak kiezen! Ik eet ze het liefst met spek en kaas of met appel en kaneelsuiker, maar je kunt het zo gek maken als je zelf wilt.
Zorg ervoor dat je alles voorbereid hebt voordat je de pannekoeken bakt! Goede pannekoeken vereisen goede timing.

Naturel Pannekoek

img_9604img_9603 img_9601img_9607

Verhit de pan op een hoog vuur. Als je geen anti aanbak pan gebruikt, voeg dan wat olie of boter toe. Voeg een soeplepel beslag toe aan te pan en draai de pan rond zodat alle beslag verdeeld is. Als je liever dunne pannekoeken eet zoals mijn man, dan gebruik je maar 3/4 lepel. Bak tot het beslag gedroogd is en luchtbellen beginnen te vormen in het dikste stuk. Draai de pannekoek om en bak de andere kant goudbruin, maar dit mag niet langer duren dan de bovenkant. Eet je pannekoeken met stroop, suiker of jam.

Als je een beetje ervaring hebt met het bakken van pannekoeken, dan kun je ook bakken met twee pannen om het sneller te laten verlopen. Zorg er dan wel voor dat beide pannen in een ander bak stadium zitten! Je vraagt je misschien af waarom die soeppan op het vuur staat. Dit is geen soep, maar water. Het bord op de pan wordt verhit door het kokende water en zo blijven je pannekoeken lekker warm. Rol ze op of stapel ze netjes op, zodat iedereen tegelijkertijd kan eten.

Spek en/of kaas
img_9586img_9589 img_9594 img_9595

Omnom bacon! Verhit het spek in de pan tot het niet meer krimpt en voeg dan een soeplepel beslag toe. Bak tot het beslag gedroogd is en luchtbellen beginnen te vormen in het dikste stuk. Draai de pannekoek om en voeg 3 reepjes kaas toe. Zodra de kaas is gesmolten is de pannekoek klaar en kun je hem oprollen en toevoegen aan de stapel, zodat de kaas pannekoeken niet aan elkaar kleven. .

Appel

img_9578 img_9596

img_9606 img_9605

Schil de appel en verwijder het klokhuis. Gebruik een kaasschaaf om de appel in reepjes te snijden. Reepjes? Ja, je wil namelijk dat de appel niet dikker is dan de pannekoek zelf, zodat hij niet breekt. Voeg een soeplepel beslag toe aan te pan en draai de pan rond zodat alle beslag verdeeld is. Voeg dan een paar reepjes appel toe en bedek deze met een beetje beslag. Bak tot het beslag gedroogd is en luchtbellen beginnen te vormen in het dikste stuk. Draai de pannekoek om en bak de andere kant goudbruin, maar dit mag niet langer duren dan de bovenkant. Eet je pannekoeken met stroop, kaneelsuiker of naturel.

Vrolijke en gezegende Sint Pannekoek!

 

66d7193f823f78ae5d7793c576535050-1448799395



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.