Tompouce

Tompouce

Een tompouce of tompoes is een iconisch Nederlands gebakje gevuld met zoete gele room en bedekt in een laag roze glazuur. De bedenker van de tompouce werd geïnspireerd door een circus dwerg wiens podium naam Tom Pouce was. Tom Pouce kreeg zijn naam van een Engelse collega die Tom thumb heette, oftewel Tom Duim, want “du pouce” is het Franse woord voor duim.

Een tompouce is traditioneel roze, maar kan soms ook een andere kleur hebben zoals oranje. Denk maar aan de Oranje Tompoes met het WK of Koningsdag.

Traditioneel werd de tompouce gevuld met banketbakkersroom, however in supermarkets they often use Bavarian cream.

Ingrediënten

Bladerdeeg

  • 40×24 cm

Gele Room

  • 2 tbsp custard poeder
  • 75gr basterdsuiker
  • 2 ei dooiers
  • 250ml room

Bavarois

  • 125ml room
  • 250ml melk
  • 25gr maïzena
  • 5 blaadjes gelatine
  • 1 vanille stokje
  • 50gr suiker
  • 2 ei dooiers
  • bloem

Glazuur

  • 100g frambozen of kersen
  • 300 g poedersuiker

Gele Room

Voeg de dooiers toe aan een steelpan en klop ze samen met de suiker tot een romig geheel. Voeg een scheutje room aan de custard toe en voeg dit samen met de rest van de room aan de eieren toe. Verwarm dit mengsel al roerend tot het dikker wordt, ongeveer 5 minuten. Laat het niet koken! Giet dit op een bord, bedek met folie en laat het een uur opstijven in de koelkast.

Bavarois

Een alternatief voor de gele room is de bavarois. Dit is een dikke romige substantie die je waarschijnlijk kent van de tompoucen in de supermarkt. Dit wordt in een blok gegoten en op maat gesneden.

Week de gelatineblaadjes in water. Voeg de melk toe aan een pannetje en verwarm. Voeg de vanillemerg toe met het opengesneden stokje. Voeg een beetje melk toe aan de maïzena en voeg dit toe aan de hete melk. Zet de mel;k aan de kant en haal het stokje eruit. Klop de eieren met de suiker romig en mix dit bij de hete melk. Knijp de gelatine uit en los het op in de hete melk, laat dit afkoelen. klop de room stijf en roer dit door de afgekoelde gelatinemix. Giet dit in een ingevet bakblik en laat het een uur in de koelkast opstijven.

Deeg

Verwarm de oven voor op 220 ºC. Leg de bladerdeeg op een met bakpapier beklede plaat en snijd dit in even grote stukken. Gebruik een vork om veel gaatjes te maken in het deeg, om te voorkomen dat het al te veel opzet. Wat?? Bladerdeeg dat niet op mag zetten?? Ja.

Bak het ongeveer 8 minuten en neem het uit de oven, pak een schone doek en druk voorzichtig de lucht uit het deeg. Denk eraan, we willen geen opgezet bladerdeeg. Bak het nog eens 10 minuten en laat het volledig afkoelen.

voor de gele room: Vul een spuitzak met de room en spuit een laag op een van de bladerdeeg plakjes.

Voor Bavarois: Haal de bavarois uit het blik en snijd het in stukken die even groot zijn als de bladerdeeg plakjes.

Glazuur

Maak de fondant zoals bij de roze koeken. Je kunt ook advocaat indikken voor gele tompoucen, wortelsap voor oranje tompoucen of iedere kleur die je wil met kleurstof.

Smeer een laag glazuur op de overgebleven bladerdeeg plakjes en leg deze op de room. Laat ze 30 minuten opstijven in de koelkast. Soms wordt een tompouce geserveerd met slagroom op het glazuur.

Happy Baking!



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.